Polgári fényező

Egy szép napon V. a vállamra tette a kezét. "Mit csinálsz kedd este?" - kérdezte, és én éreztem, hogy semmiképpen nem mondhatom neki az igazat
2018.08.01 09:37
részletek...

Szemelvények a Tarokk történetéből

Kérdezhetné valaki, hogy milyen a jó tarokkos. Mit mondhatunk erről? Amit a régi jó Heltai Gáspár a farkasról: vagyon hegyes foga, kemény nyaka és igen bátor szüve. (Heltai 1566)
2018.08.01 09:37
részletek...

"Ferraris Artúr: A történelmi tarokkparti"

A képen Tisza Kálmán, Nedeczky István, Sváb Károly, Jókai Mór, Gajári Ödön, (Sváb háta mögött) Hg. Odescalchy Gyula (monoklival), Csernátony Lajos, Beőthy Aldzsi, Podmaniczky Frigyes, Pulszky Károly és Mikszáth Kálmán láthatók. Érdekes társaság volt. Külön nyelvük volt. Ha Tisza azt mondta, "ejh ha melyik vízbe fuljak?" az azt jelentette, hogy nincs lapjában szengli. Ha valaki közülük treff hívásakor hátát vakarva így szólt: "Három bolha csípi a hátamat!", az azt jelentette, hogy három treffje van még. Ha Tisza vesztett, távozáskor így szólt: "Háromszor veri ezt Ludas Matyi vissza!". A távozás ideje, mint Jókai mondotta rendesen, a "hora canonica" volt.
Zolnay Vilmos (1928)
2018.08.01 09:37

Tarokk találkozó Zalaegerszegen

A Bazitai Tarokk Kör - hagyományteremtő szándékkal - tarokkk találkozót rendez 2010. március 15-én.

A rendezvény célja: a tarokk játék népszerűsítése, nemzeti ünnepünk méltó megünneplése, az egymástól elszigetelten játszó tarokk csapatok közti ismeretség kiépítése, a legjobb (legügyesebb, legszerencsésebb) tarokkos címének kiosztása.
Helyszín: Zalaegerszeg, Október 6. tér 16. Városi Labdarúgó Stadion, Irodaház II. emeleti tárgyaló terem.
(Az épület az Ostoros Károly csarnokkal egybe van építve, és nagy kék ZTE felirattal diszített.)
Időpont: 2010. március 15. hétfő 13.30 - 17.30
A rendezvény menete: A beérkezett jelentkezés, helyszíni megjelenés függvényében kerül meghatározásra. Találkozó, gyülekező 13.30-kor, osztás a helyért legkésőbb 14.00-kor. Játék 17.00-ig, utána közös fotó, gratuláció.
Tarokk szabályok: Klasszikus XX-as hívásos Paskievics tarokk
Versenyszabályok: Hangsúlyoznánk, hogy elsősorban nem verseny, hanem találkozó.
Nevezési díj: 2000,-Ft
Nevezési díj felhasználása: Terembérlet, valamint jótékonysági célra fordítjuk a fennmaradó összeget.
2018.08.01 09:37

Tarokk találkozó 2010. március 15.

Az először meghírdetett tarokk találkozónkra 13 fő érkezett nemzeti ünnepünk délutánján. Megállapodás alapján 6 figurás Paskievics tarokkot játszottuk, és rövid szabályegyeztetést követően osztottunk is a helyekért.
Egyszerre 3 asztalon folyt a játék, ami várakozáson felüli számú XXI-es fogást, Pagát-ultit, és Volátot hozott. Az összesen 108 leosztásban a legeredményesebb játékosnak Gál Csaba bizonyult. Elismerésül egy magyar történelmi várakkal, kastélyokkal diszített, festett tarokk kártyapaklit kapott a szervezőktől.
A találkozó végén - amit kíváló hangulat jellemzett - fényképezésre került sor. A tarokk szeretete, magas fokú művelése képes a generációk összetartására, a közös szórakozás biztosítására. Közös megállapodás alapján a szervezők a befolyt nevezési díjakból megmaradt 21.150 Forintot adományként a zalaegerszegi "Híd a gyermekekért alapítvány"-nak ajánlottak fel.
2018.08.01 09:37
részletek...


[dokumentumok/tarokk] mappa